Informatie

Inschrijving gesloten

Route Boekesteyn, Schaep en Burgh en Bantam

De Midzomernachtloop 2013 voert je langs drie ‘s-Gravelandse buitenplaatsen: Boekesteyn, Schaep en Burgh en Bantam. Dit zijn schitterende landhuizen en landgoederen waar de Amsterdamse elite vroeger vertoefden. Maar wat heb je aan deze pracht en praal als het donker is? Om hier antwoord op te geven is een stukje geschiedenis van belang. Dan zul je zelfs ’s nachts in de natuur het roemrijke verleden van dit gebied ervaren. 

Geschiedenis buitenplaatsen

De buitenplaatsen liggen op de overgang van het Noord-Hollandse laagveen naar de hoger gelegen zandgronden. Begin 17e eeuw groeven Amsterdamse kooplieden het veen en zand af tussen Hilversum en Kortenhoef. De kooplieden vestigden zich er permanent en in de daaropvolgende eeuwen werden rondom kapitale landhuizen parken en tuinen aangelegd. Hierdoor ontstond een afwisselend natuurgebied. 

Van bos tot weide en waterpartijen

Tijdens de Midzomernachtloop wandel je niet alleen door bos, maar ook door een aangelegd gebied met bochtige paden, slingerende waterpartijen en glooiende weiden met verspreide groepjes bomen. Ondanks dat je niet alles heel goed ziet in het donker, merk je dat alle landschapsvormen een eigen sfeer ademen.

Geurende kruiden 

Door de zandwinning zijn hoogteverschillen in het landschap ontstaan. De akkers liggen ruim een meter lager dan de bossen. Tussen het graan op de akkers groeien kruiden als klaproos en korenbloem. In de weiden grazen runderen en schapen. Je ruikt de gevarieerde begroeiing en de vele bloemen. 

Vleermuizen, reeën, salamanders en kikkers

Sta om het verschil te ervaren eens stil in het bos tussen eiken, beuken en linden. Hoor de bladeren ritselen. Misschien hoor of zie je wel vleermuizen. In de zomer zitten zij graag in de holten van de oude bomen. Wie echt geluk heeft, hoort of ziet misschien zelfs een ree. Blijf ook zeker even staan bij een van de vijvers. Mede dankzij de vele faunapassages zorgen salamanders en kikkers er ook ’s nachts voor een levendige boel.

Stokoude beuken

Prikkel je fantasie en zintuigen ook door eens tegen een van de stokoude beuken te leunen. Ze behoren tot de oudste en dikste beuken van Noord-Holland. Sommige beuken zijn meer dan 200 jaar oud. Misschien dat zij je nog meer vertellen over de oude glorie van dit natuurgebied. 

Praktische informatie

Locatie:
  ’s-Gravelandse Buitenplaatsen
  
Vertrekpunt:
  Bezoekerscentrum ‘s-Graveland, Noordereinde 54c

Datum: 
  vrijdag 21 juni 2013

Afstand: 
  5 kilometer

Starttijd: 
  23.30 uur

Inschrijfgeld:

  Volwassenen: € 14,50
Kinderen t/m 12 jaar: € 7,50
Max. aantal deelnemers: 60

Extra info: 
  De wandeling is zonder begeleiding.
     
Alle tochten