Route

Landgoed Nijenburg 7 km - start 23.15 uur Inschrijfgeld: € 14,50 21-6-2013 - 22-6-2013, , Noord-Holland
Landgoed Nijenburg 7 km - start 23.15 uur
Geniet van de oude beukenlanen, historische gebouwen, fraai parkbos en weidse polders bij Landgoed Nijenburg. In dit cultuurhistorische natuurgebied hoor je in het bos talloze vogels. Daarnaast loop en geniet je van de stilte in de polder.

Informatie

Inschrijving gesloten

Landgoed Nijenburg

Landgoed Nijenburg is een cultuurhistorisch natuurgebied bij Alkmaar en Heiloo. Voor de Midzomernachtloop is hier een route uitgezet van ongeveer 7 kilometer. Je komt langs het landhuis met zijn fraaie bomenlanen, langs stolpboerderijen, speelweides en open bosgebied met enkele prachtige vergezichten.

Landhuis en buitenplaats

De nachtloop gaat door een gebied met een rijke historie. Het landschap ligt op een zogenaamde strandwal. Tijdens de middeleeuwen was deze strandwal flink bebost. In 1573 echter kwamen de Spanjaarden en zij kapten vrijwel alle bomen. Toen men na 1700 met de bouw van landhuis Nijenburg begon, werden er weer bomen aangeplant. Zo ontstonden de statige lanen met fraaie bomen die volgens het geometrische schoonheidsideaal van de Franse stijl zijn neergezet. 

Zingende vogels in het bos

‘s Zomers hoor je in het bos veel vogels als nachtegaal, goudhaan en roodborst. ’s Nachts is de bosuil een veelgehoorde gast. En natuurlijk mag ook de vleermuis niet ontbreken. 

Grillige bomen

Let tijdens de wandeling ook eens op de vormen van de bomen. Veel bomen zien er namelijk wat vreemd uit. Ze zijn erg grillig van vorm. Dat komt doordat het gebied erg dicht bij zee ligt en de wind hierdoor heel erg zout is. Die wind heeft op de bomen een effect als een snoeischaar. Een aantal bomen is daardoor zelfs in de richting van de wind gegroeid. 

Hollands weidelandschap

Het landschap om het landgoed is een typisch Hollands weidelandschap. Geniet hier van de stilte en de open ruimte. Met helder weer zie je hier een mooie sterrenhemel. De afwisseling in het gebied maakt dit tot een unieke wandeling.

Praktische informatie

Locatie:
  Landgoed Nijenburg (Noord-Holland)
  
Vertrekpunt:
  Parkeerplaats aan de Belieslaan/Stetlaan
(postcode 1852HJ) in Heiloo

Datum: 
  vrijdag 21 juni 2013

Afstand: 
  Ongeveer 7 kilometer

Starttijd: 
  23.15 uur

Inschrijfgeld:

  Volwassenen: € 14,50
Kinderen t/m 12 jaar: € 7,50
Max. aantal deelnemers: 25

Extra info: 
  De wandeling is zonder begeleiding.
     
Alle tochten